Dostupni linkovi

UN: Sukob u Siriji se preliva na Irak


Izvestilac UN za Irak Nikolaj Mladenov izjavio je pred Savetom bezbednosti da sukob u Siriji podstiče terorizam i sektaške tenzije među muslimanima u Iraku.

Mladenov je sinoć rekao da su rešavanje sirijske krize i usvajanje regionalne strategije protiv svih oblika verskog ili sektaškog ekstremizma "od vitalnog značaja za stabilizovanje Iraka".

"Irački izazovi se danas, i više nego ikad, ne mogu izolovano posmatrati od širih opasnosti sa kojima se region suočava", kazao je Mladenov, ukazavši da je u Iraku registrovano više od 202.000 sirijskih izbeglica, od čega 98 odsto u iračkom delu Kurdistana.

Prema njegovim rečima, pogoršanje bezbednosne situacije u Iraku koriste teroristi i naoružane grupe koje podstiču sektašku mržnju između sunita i šiita i nastoje da podriju vladu u Bagdadu i njene zvaničnike.

Irački ambasador pri UN Mohamed Alhakin je upozorio da prisustvo gotovo 35.000 naoružanih stranaca u Siriji "koji se bore rame uz rame sa zaraćenim stranama u konfliktu" pretvaraju ovaj rat u sektaški sukob koji se širi regionom.
XS
SM
MD
LG