Dostupni linkovi

Salmond predstavlja nacrt dokumenta za nezavisnost


Škotski premijer Aleks Salmond iznijeće danas nacrt dokumenta za nezavisnost, uoči održavanja referenduma zakazanog za septembar naredne godine. Salmond je istakao da će Bijela knjiga, koja sadrži 670 strana, otkloniti sumnje u sposobnost Škotske da postane uspješna, nezavisna država.

Glasači u Škotskoj će 18. septembra naredne godine izaći na referendum da bi pozitivno ili negativno odgovorili na pitanje:

"Da li Škotska treba da bude nezavisna država?". Opozicioni političari naglašavaju da Škotskoj nacionalnoj partiji /SNP/ "ističe vrijeme" da odgovori na predstojeća ključna pitanja. Bijelu knjigu u Centru za nauku u Glazgovu predstaviće premijer Salmond i njegov zamjenik Nikola Sterdžen.

Škotska Vlada "Bijelu knjigu" opisuje kao veoma bitan dokument u kojem je naglašen ekonomski rast i iskrenost. SNP tvrdi da su finansije u Škotskoj u mnogo boljem stanju nego u Velikoj Britaniji i da to daje snažan osnov da to bude središna tačka kampanje za budućnost te zemlje. Sterdženova je istakla da je Bijela knjiga "ispunjena činjenicama, podacima i informacijama" i da je u središtu odgovor na pitanja koja ljudi postavljaju.

Sterdženova će danas popodne govoriti o Bijeloj knjizi pred parlamentom Škotske.
XS
SM
MD
LG