Dostupni linkovi

Haški sud o svom radu na konferenciji u Sarajevu


Haški sud (ICTY) počinje dvodnevnu konferenciju u Sarajevu povodom aktivnosti obilježavanja 20. godišnjice rada tog Međunarodnog suda Ujedinjenih naroda (UN).

Tijekom konferencije govoriti će se o nasljeđu rada Međunarodnog kaznenog suda, tijekom čega se očekuje žustra rasprava, pogotovo u svjetlu posljednjih događaja, poput oslobađajućih presuda nekim od ključnih aktera ratnih događaja u bivšoj Jugoslaviji koje su izazvale oštre polemike analitičara rada suda, udruženja žrtava pa čak i prvi istup jednog haškog suca.

“Cilj konferencije je da se omogući diskusija s predstavnicima zajednica u bivšoj Jugoslaviji o uspjesima Međunarodnog suda, izazovima s kojima se on susretao i o tome kako svoje naslijeđe može učiniti pristupačnijim lokalnim zajednicama”, izjavio je što očekuje od konferencije Theodor Meron, predsjednik Haškog suda kojeg se upravo spominje najčešće u kontekstu kritika na temelju kojih su udruženja žrtava bezuspješno zatražila istragu od UN.

Tijekom prvog dijela konferencije održavati će se sastanci na radnom nivou, nakon čega će uslijediti niz javnih skupova i diskusija.

Osim predstavnika Međunarodnog suda konferenciji će nazočiti i pravosudni dužnosnici iz regije, stručnjaci na polju tranzicijske pravde, žrtve, pravnici, novinari, predstavnici nevladinih organizacija, predstavnici akademske zajednice i drugi akteri iz zemalja bivše Jugoslavije.

Tijekom konferencije održati će se panel diskusije na kojima će se moći suočiti učesnike s nekim od gorućih pitanja smjera međunarodne pravde, pogotovo ostavštine nakon skorog završetka rada.
XS
SM
MD
LG