Dostupni linkovi

Janukovič pozvao na mir, Timošenko štrajkuje glađu


Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič pozvao je u ponedeljak na mir posle demonstracija u nekoliko gradova zbog odluke Kijeva da odbije sporazum o povezivanju sa EU.

"Želim da mir u našoj velikoj ukrajinskoj porodici", rekao je Janukovič u poruci naciji.

On je izjavio da je bilo teško doneti odluku o obustavljanju priprema za potpisivanje značajnog sporazuma sa Evropskom unijom i da je ona morala da bude doneta iz ekonomskih razloga.

Bivša premijerka Julija Timošenko koja je u zatvoru zbog zloupotrebe vlasti, u ponedeljak je započela štrajk glađu da bi time podržala demonstrante.

"Počela sam štrajk glađu zahtevajući od Janukoviča da potpiše sporazum o povezivanju sa EU", navela je Timošenko u pismu koje je pročitao njen advokat pred hiljadu njenih pristalica u centru Kijeva.

Hiljade demonstranata danima u nekoliko gradova protestuju zbog odluke vlasti, koja je, po tvrdnji opozicije, doneta pod pritiskom Rusije.

U zamenu za potpisivanje istorijskog sporazuma sa EU, Unija je tražila od Kijeva izmenu zakona da bi se omogućilo puštanje Julije Timošenko iz zatvora, za koju zapadne zemlje smatraju da je politička zatvornica.

Ukrajinske vlasti su prošle nedelje saopštile da obustavljaju pripremu sporazuma sa EU koji je trebalo da bude potpisan prošlog vikenda, i da će od sada raditi na jačanju ekonomskih veza s Rusijom.
XS
SM
MD
LG