Dostupni linkovi

Rompej i Barozo: Ponuda Ukrajini ostaje


Čelnici Evropske unije Herman van Rompej i Žoze Manuel Barozo saopštili su da i dalje važi ponuda Unije za dalje evrointegracije Ukrajine, ali da je na toj zemlji i njenom vođstvu da izabre partnera.

"Uvereni smo da je potpisivanje Sporazuma o prodruživanju i DCFTA (Produbljeni i obuhvatan sporazum o slobodnoj trgovini), najambicioznijeg sporazuma koji je EU ikada ponudila, daje najbolju moguću podršku ukrajinskoj ekonomskoj situaciji, reformskom kursu i modernizaciji", naveli su predsednik Evropsg saveta Rompej i predsednik Evropske komisije Barozo u zajednicckom saopštenju.

Ukrajina je u četvrtak suspendovala pripreme za potpisivanje tog sporazuma, a ukrajinski predsednik Viktor Janukovič u razgovoru s predsednicom Litvanije Dalom Gribauskajte, prema njenoj savetnici, rekao je da Kijev ne može da ga potpiše zbog ekonomskog pritiska i ucena Rusije.

"Iako smo svestni spoljnjeg pritiska koji Ukrajina doživljava, verujemo da kratkoročno razmišljanje ne može poništiti dugoročne koristi koje će doneti ovo partnerstvo s EU", naveli su Barozo i Rompej.
XS
SM
MD
LG