Dostupni linkovi

Meron danas u obilasku Tomašice i OmarskePredsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Theodor Meron posjetiće danas Prijedor gdje će obići nedavno otkrivenu masovnu grobnicu Tomašica i lokaciju zatočeničkog logora Omarska.

Posjeta Merona Prijedoru je u sklopu njegovog dolaska u Bosnu i Hercegovinu radi učešća na konferenciji u Sarajevu povodom obilježavanja 20. godišnjice rada Međunarodnog suda.

Dvodnevnu konferenciju na kojoj će biti razmotreni aspekte naslijeđa tog suda, a koja će biti održana 26. i 27. novembra u Sarajevu, organizuje Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju.

Govoreći o ovoj konferenciji, predsjednik MKSJ-a Theodor Meron je izjavio da je cilj konferencije omogućiti diskusiju s predstavnicima zajednica u bivšoj Jugoslaviji o uspjesima Međunarodnog suda, izazovima s kojima se on susretao i o tome kako svoje naslijeđe može učiniti pristupačnijim lokalnim zajednicama, saopšteno je iz MKSJ-a.

Konferencija će početi 26. novembra sastancima na radnom nivou, nakon čega će uslijediti niz javnih skupova i diskusija, koji će biti održani 27. novembra.

Konferenciju organizira Outreach program MKSJ-a, a njenu organizaciju svojom velikodušnom pomoći omogućili su Evropska unija i vlade Holandije i Švicarske, navode iz MKSJ-a.
XS
SM
MD
LG