Dostupni linkovi

Dodik 'objašnjava' zašto 25. novembar 'nije Dan državnosti BiH'


Na nivou Bosne i Hercegovine ne postoji ni dan, ni datum državnosti, te stoga ni 25. novembar, odnosno Dan ZAVNOBiH-a, ne može biti obeležavan u BiH kao Dan državnosti, naveo je predsednik bh. entiteta RS Milorad Dodik u otvorenom pismu visokom predstavniku Valentinu Incku, šefu Delegacije EU u BiH Peteru Sorensenu i ostalim predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

Dodik u pismu "skreće pažnju da su oni svojim prisustvom dali značaj nepostojećem prazniku naslovljenom kao Dan državnosti BiH, a svaki pokušaj njegovog uspostavljanja je antidejtonski".

"Dejtonski sporazum jasno je odredio da dejtonska BiH nastavlja da postoji u skladu sa unutrašnjom strukturom, koja je tim sporazumom utvrđena, pa je, prema tome, svaki jednostrani pokušaj iz Sarajeva da se baštine praznici i događaji iz bivše Jugoslavije neregularan i nemoguć za čitavu BiH", naveo je Dodik.

25. novembra pre 70 godina u Mrkonjić Gradu je održano Prvo zasedanje Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), kojim je utemeljena moderna bosanskohercegovačka državnost.
XS
SM
MD
LG