Dostupni linkovi

Državno odvjetništvo: Šimuniću maksimalna novčana kazna


Državno odvjetništvo Hrvatske kaznilo je hrvatskog nogometnog reprezentativca Josipa Šimunića zbog "manifestacije rasističke ideologije" i "raspirivanja rasne mržnje" maksimalnom novčanom kaznom od 25.000 kuna (oko 3.000 eura).

Odvjetništvo je Šimunića kaznilo jer je, kako se navodi u obrazloženju, "19. studenog 2013., u Zagrebu, na stadionu Maksimir, nakon službenog završetka utakmice nogometnih reprezentacija Hrvatske i Islanda; a u vrijeme dok su se na stadionu još uvijek nalazili navijači, uzeo mikrofon i izašao na središnji dio travnjaka te iako svjestan da uzvik 'Za dom', uz odzdrav okupljenih 'Spremni!' simbolizira službeni pozdrav za vrijeme totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske te kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti, okrenuo se gledateljima te uzviknuo 'Za dom!', nakon čega je uzdignutom rukom uvis pozvao gledatelje na odgovor, što je dio gledatelja i učinio podizanjem ruke i odgovaranjem riječju 'Spremni!', a potom sve to isto i ponovio još tri puta".

"Okrivljenik im je", konstatiralo je Odvjetništvo, "na kraju čestitao riječima 'svaka vam čast', a opisanim je raspirivao rasnu mržnju i uznemiravao ostale sudionike javnog okupljanja".

Odluka o kažnjavanju donesena je na temelju Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, a Šimunić će novac morati uplatiti u državni proračun.
XS
SM
MD
LG