Dostupni linkovi

Ćurak: Dejtona ne bi bilo da nema BiH


Nerzuk Ćurak
Nerzuk Ćurak
Profesor Sarajevskog Univerziteta dr Nerzuk Ćurak za RSE ocujenjuje kako Dejtonski sporazum, njegov četvrti aneks uz Ustav, zahtijeva jasnu ulogu međunarodnog upravitelja, koji tu ulogu koju ima ne želi.

"Mi smo u jednoj situaciji da jedan od vrlo važnih unutrašnjih faktora – a međunarodna zajednica je unutrašnji faktor u dejtonskoj Bosni i Hercegovini – ne želi da radi svoj posao i na taj način degradira one mogućnosti koje postoje u dejtonskom ugovoru, a ključna mogućnost koja postoji u tom ugovoru jeste da se on ne tumači kao sveto slovo, nego kao jedna tendencija, jedan duh, koji jeste u jednom momentu bio potreban za zaustavljanje rata, ali nikako ne može biti dovoljan da se izgradi samoodrživa politička zajednica", kaže Ćurak.

On ocjenjuje kako je smisao Dejtonskog ugovora da bude promijenjen, te napominje da je teško dati pozitivnu ocjenu Dejtonu.

"On ima samo jedan mali plus, a taj plus je da dejtonskog ugovora ne bi bilo da nema Bosne i Hercegovine. I to je ta jedna veza, jedan link koji nam jasno i nedvosmisleno govori da je insistiranje na uništavanju zemlje jedna potpuno šizofrena, iracionalna i infantilna politika, jer na premisama ovog ugovora nije moguće konstituirati nove političke zajednice", naglašava Ćurak, te naglašava da onaj koji pokuša da konstituira nove političke zajednice priziva novi rat.

"Kada predsjednik RS-a pošalje poruku na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu da je za Bosnu i Hercegovinu najbolje da se mirno raziđe, to nije poruka mira nego poruka koja priziva novi oblik radikalnog nasilja. Ja znam da se to neće desiti, ali stvarno je došlo vrijeme da se upumpa neka nova kreativna energija u Bosnu i Hercegovinu. Nažalost, da još jednom ponovim, ja izražavam svoju želju koja je rezultat znanstvenih procjena, ali znam da do toga neće doći", naglašava Ćurak.

Građani BiH su, ocjenjuje Ćurak, zatočenici politika koje proizvode stanje permanentnog rata, dok BiH, smatra, ima dvije mogućnosti.

"Jedna mogućnost je da se insistira na Dejtonskom mirovnom ugovoru, što bi ustvari uzročno-posljedično značilo da političari koji negiraju Dejtonski mirovni ugovor a pozivaju se na Dejton kao sveto slovo, naprosto na neki način budu isključeni iz svijeta politike, jer ne zadovoljavaju pravila igre, a druga stvar, koja bi bila puno bolja, to je da se konačno prihvati da se na premisama jednog ugovora, kojeg očito svako može tumačiti kako hoće, ne može izgraditi politička zajednica, nego, kako vrijeme bude odmicalo, da će političke elite koje ne žele da izgrađuju Bosnu i Hercegovinu, upravo Dejtonski ugovor koristiti kao pokriće za svoje secesionističke ambicije", zaključuje Ćurak.
XS
SM
MD
LG