Dostupni linkovi

Narodna skupština Afganistana razmatra sporazum sa SAD-om


Narodna skupština Afganistana započela je proširenu sjednicu na kojoj se razmatra sigurnosna situacija u zemlji i očekuje očitovanje tog tijela o Sigurnosnom sporazumu koji su afganistanske vlasti potpisale sa Washingtonom, a na početku sjednice prisutnima se obratio afganistanski predsjednik Hamid Karzai.

Zasjedanju Skupštine, koje će trajati četiri dana, prisustvuju poslanici i predstavnici iz 34 afganistanske pokrajine, predstavnici vladinog i nevladinog sektora, kao i ugledne ličnosti, ukupno oko 2.500 ljudi.

Istakavši da bi nakon skupštinske ratifikacije sporazuma u narednoj godini bio okončan mandat NATO-a u zemlji i da bi u Afganistanu ostalo između 10.000 i 15.000 stranih vojnika, Karzai je kazao da će među njima i dalje "ostati vojnici iz islamskih članica NATO-a, poput Turske".

Naglasivši da postignuti bilateralni dogovor Afganistana i SAD-a u potpunosti štiti interese njegove zemlje, Karzai je dodao da će, i u slučaju odobravanja Skupštine, potpisivanje istog tražiti tek nakon narednih izbora u zemlji.

Karzai je kazao da bi usvajanje dogovora bilo važan iskorak u uspostavi mira i stabilnosti u zemlji i dodao da je provedba dogovora i jedna od obaveza SAD, koje u svojim rukama drže trenutnu situaciju u Afganistanu.
XS
SM
MD
LG