Dostupni linkovi

Žbogar: OEBS na Kosovu postupio ispravno


Specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je, povodom odluke o prebacivanju glasačkih listića u Kosovo Polje, da je OEBS postupio ispravno.

Prema njegovim rečima, OEBS je postupao u skladu s bezbednosnom procenom i stoga nema mesta za bilo kakvu sumnju u regularnost izbornog procesa.

Žbogar je za "Politiku" rekao da veruje da je CIK pre konačne odluke da se glasački materijal sa ponovljenih izbora u severnoj Mitrovici, prenese u Centar za prebrojavanje glasova u Kosovu Polju, "uzeo u obzir i sigurnosne procene, kako od kosovske policije tako i od Euleksa, koji su zajedno bili na terenu".

Portparol Misije OEBS na Kosovu Nikola Gaon odbacio je u ranijem intervjuu "Politici" optužbe da je ta organizacija, zbog odluke CIK da se glasački listići prebroje u Kosovu Polju, učestvovala u prekrajanju izborne volje i izjavio da je otvaranju glasačkih kutija prisustvovalo i 27 predstavnika Gradjanske inicijative "Srpska".

On je rekao da je glasački materijal, prema odluci CIK-a, prebačen u Centar za prebrojavanje u Kosovu Polju, jer su smatrali da je tamo bezbednije, rukovodeći se onim što se dogodilo 3. novembra, kada su izbili incidenti, a glasački materijal uništen.
XS
SM
MD
LG