Dostupni linkovi

Dačić u UN: Obezbediti uslove za drugi krug izbora


Premijer Srbije Ivica Dačić pozvao je u utorak Prištinu i međunarodne čionioce da obezbede uslove za održavanje drugog kruga lokalnih izbora u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu kako se ne bi ponovilo grubo kršenje izborne procedure od 3. novembra.

Dačić je na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu, održanoj u sedištu UN u Njujorku, istakao da je Srbija čvrsto opredeljena da aktivno i konstruktivno nastavi razgovore sa Kosovom na svim nivoima, kao i primenu postignutih dogovora.

"Očekujemo da će Priština učiniti dodatne napore u postizanju obostrano prihvatljivih rešenja i primeni dogovorenog", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da je Vlada Srbije pozvala Srbe sa Kosova da na lokalnim izborima delegiraju svoje predstavnike u Zajednicu srpskih opština, koja bi bila njihov legitimni predstavnik u razgovorima sa Beogradom i Prištinom.

"Smatramo da je to jedini put do trajnog i održivog rešenja i da takva legalizacija statusa kosovskih Srba pred međunarodnom zajednicom osnažuje njihov položaj", rekao je Dačić.

Dačić je izrazio očekivanje da će o svi problemi koje je naveo biti predmet nastavka dijaloga u Briselu, zakazanog za 5. decembar, prenosi Beta. Drugi krug kosovskih lokalni izbora zakazan je za 1. decembar.
XS
SM
MD
LG