Dostupni linkovi

OEBS odbacio optužbe za ugrožavanje izbora


Šef Misije OEBS u Prištini Žan-Klod Šlimberže odbacio je u utorak kao neosnovane optužbe o mešanju te misije u volju birača na ponovljenom glasanju u severnoj Mitrovici u nedelju, i izrazio duboko razočaranje zbog takvih "neogovornih izjava".

Kandidat Građanske inicijative "Srpska" za gradonačelnika severne Mitrovice Krstimir Pantić izjavio je u subotu da ne prihvata rezultate ponovljenih izbora na tri biračka mesta u tom gradu zbog sumnje da je bilo mahinacija glasačkim materijalom, za koje je optužio OEBS.

"Želeo bih da odgovorim i da odbacim krajnje netačne tvrdnje koje dovode u zabludu, a nedavno su iznete u medijima, o ulozi OEBS-a u ponovljenom glasanju koje je sprovedeno u tri biračka centra u severnoj Mitrovici", naveo je Šlibmberže u saopštenju koje prenosi Tanjug.

"OEBS je optužen da je delovao jednostrano i bez mandata kada je izborni materijal prebačen na prebrojavanje u Centar za brojanje i rezultate u Kosovom Polju. Ovo je netačno", rekao je šef Misije OEBS.

Šlimberže je podsetio da je odluku o prebrojavanju glasova u Centru za brojanje i rezultate, na preporuku OEBS, donela Centralna izborna komisija (CIK) kako bi se osigurala bezbednost i osoblja i materijala, pošto su osoblje OEBS i njihove kolege iz biračkih odbora 3. novembra bili napadnuti. Ta odluka je, prema njegovim rečima, ojačala dogovor o bezbednosti koji su postigli organi zaduženi za bezbednost, kosovska policija, EULEX i KFOR, čiji je rad tog dana, kako je ocenio, bio izuzetan.

"Zapanjen sam pokušajima da se ukalja slika i pokvari istorijski izborni proces", naveo je on u saopštenju.
XS
SM
MD
LG