Dostupni linkovi

Počelo suđenje Goranu Sariću za genocid u Srebrenici


Suđenje Goranu Sariću (1964.), bivšem komandantu Specijalne brigade policije MUPRS-a optuženom za krivično djelo genocid na području Srebrenice 1995. godine, počelo je danas u Sudu BiH čitanjem optužnice i uvodnim riječima optužbe i odbrane.

Optužnicom, koju je Sud BiH potvrdio 9. septembra, Goran Sarić se tereti da je u svojstvu komandanta Specijalne brigade policije MUPRS-a, svjesno pomagao članovima udruženog zločinačkog pothvata u počinjenju genocida u Srebrenici, a što je za posljedicu imalo 40.000 prisilno premještenih stanovnika - Bošnjaka i više od 8.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca pogubljenih po kratkom postupku.

U optužnici se, među ostalim, navodi da je Sarić u julu 1995. izdao naredbu i osigurao sudjelovanje više jedinica policijskim snagama na području Srebrenice koje su angažirane u pretresima okolnih sela radi prisilnog okupljanja bošnjačkog stanovništva u Potočarima, te u razoružavanju i zauzimanju položaja pripadnika UN-a, a što je imalo za posljedicu prisilno premještanje stanovništva - žena, djece i staraca i odvajanje muškaraca i dječaka, koji će kasnije biti pogubljeni.

Sarić se, također, tereti da je 13. i 14. jula 1995. stavio na raspolaganje jedinicu Specijalne brigade policije da osigurava putnu komunikaciju Bratunac - Konjević-Polje radi prisilnog premještanja žena i djece, te istovremenog zarobljavanja nekoliko hiljada bošnjačkih muškarca i dječaka koji su preko šume pokušavali izaći iz zaštićene zone Srebrenica.
XS
SM
MD
LG