Dostupni linkovi

BiH: Osuđeni za genocid od danas na slobodi


Nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo drugostepene presude državnog suda više nema zakonskog osnova za dalje izdržavanje kazne.

Svima je zajedničko to da su presuđeni nakon retroaktivne primjene Krivičnog zakona BiH. Po presudi Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Maktouf i Damjanović ovo predstavlja povredu prava optuženih.

U slučajevima Gorana Sarića, te Zorana i Gorana Damjanovića, koji je i dobio presudu u Strazburu, suđenje je obnovljeno.

Kako su se na slobodi našli osuđeni za najteža djela – genocid i ratni zločin protiv civilnog stanovništva osuđeni na kazne od 14 do 33 godine zatvora žrtve su nezadovoljne. Smatraju da su umjesto kazne osuđeni nagrađeni, jer ukoliko dođe do obnove postupka, kazne će im biti višestruko manje.

Krivični zakon bivše SFRJ predviđa maksimalnu kaznu zatvora za najteže djelo 20 godina, jer smrtna kazne više ne postoji, umjesto 45 koliko je propisano Krivičnim zakonom BiH iz 2003. godine.

Po novom zakonu može se suditi samo u slučajevima kada su počinioci optuženi za zločin protiv čovječnosti, ali ne i zločin genocida.

Prema procjenama pravnih stručnjaka oko 40 presuda moglo bi biti dovedeno u pitanje.
XS
SM
MD
LG