Dostupni linkovi

SAD objavile nova dokumenta o prisluškivanju građana


Washington je skinuo oznaku tajnosti s još jedne serije dokumenata o nadzoru vladinih agencija u okviru jedne tužbe protiv američke vlade.

Vlada predsjednika Baracka Obame objavila je sinoć više od 1.000 stranica dokumenata o kontroverznom programu Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) prikupljanja podataka o telefonskim razgovorima svakog Amerikanca u posljednjih sedam godina.

Prema objavljenim sudskim dokumentima iz 2009, poslije više uvjeravanja NSA-e da će poštovati propise suda, agencija je priznala da je prikupljala materijal na neodgovarajući način i obećala da će uvesti dodatne sigurnosne mjere da spriječi ponavljanje sličnih postupaka.

Obamina vlada objavila je sinoć te cenzurirane dokumente u okviru tekuće tužbe kojom se dovodi u pitanje ustavnost vladinog prikupljanja telefonskih podataka. Bijela kuća navodi da su te procedure bile neophodne u borbi protiv terorizma.

Dokumenti sinoć objavljeni toliko su bili jako cenzurirani da je zacrnjeno i jedno od dva opravdanja vlade zašto ima prava da pregleda telefonske podatke američkih građana.

Kako navodi agencija AP, ovo objavljivanje dokumenata pokazuje vladine napore da zadrži svoje pravno ovlaštenje da prikuplja telefonske podatke Amerikanaca uprkos protivljenju Kongresa.
XS
SM
MD
LG