Dostupni linkovi

Protest zbog udžbenika u Preševu i Bujanovcu


U znak protesta zbog nedostatka udžbenika na albanskom jeziku u ponedeljak nije održan prvi čas u obe smene u osnovnim i srednjim školama na albanskom jeziku u Preševu i Bujanovcu, izjavio je predsednik Opštine Preševo Ragmi Mustafa.

Mustafa je nakon sastanka u Bujanovcu o pravosudnim zakonima izjavio da je i u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni u školama na albanskom prvi čas nazvan "čas bez knjiga" da bi se skrenula pažnja državnim organima na nedostatak udžbenika na tom jeziku.

"To je dogovor svih lidera političkih stranaka u Preševskoj dolini: da se danas prvi čas održi bez knjiga. Do sada je za tri godine rada Nacionalnog saveta Albanaca odobreno 60 udžbenika za nastavu na albanskom jeziku što je deset odsto potreba za učenike osnovnih i srednjih škola", kazao je Mustafa.

On je naveo da će, "ako se nastavi istim tempom, za potpuno rešavanje problema sa obezbeđivanjem udžbenika na albanskom jeziku biti potrebno 40 godina".

Predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Zoran Stanković je novinarima u Bujanovcu rekao da će o oko 5.060 udžbenika za osnovne škole, koji su 8. novembra oduzeti u školi u selu Rajince kod Preševa jer nisu imali nikakvu prateću dokumentaciju, "odlučiti nadležni državni organi koji vode taj postupak".
XS
SM
MD
LG