Dostupni linkovi

Južni tok suprotan EU pravilima


Zamenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice Dirk Bušle izjavio je da je sporazum o izgradnji gasovoda Južni tok u Srbiji u mnogim tačkama u koliziji sa evropskim pravilima.

"Način na koji je međudržavni sporazum Srbije i Rusije trenutno napravljen nije u skladu sa pravilima Energetske zajednice", rekao je on. Precizirao je da ako se pravi nova energetska infrastrutkutra kao što je Južni tok mora da obezbedi da i trecha strana ima koristi od toga.

"Postoji mogućnost da se zatraži izuzetak, ali za to je potrebno pokrenuti proceduru koju nikada nije inicirao Gasprom, Srbjagas niti i jedna od kompanija uključenih u projekat Južni tok", kazao je on.

Još je podvukao da „Južni tok nije usklađen sa evropskim pravilima pošto treća strana nema pravo da koristi kapacitete tog gasovoda, kao i zbog toga što nema razdvajanja delatnosti tranzita od snabdevanja.

Naveo je i da Srbijagas i Jugorosgas hitno moraju da razdvoje delatnosti prenosa i prodaje gasa, te da je rok za to istekao je još 2006. Godine.
XS
SM
MD
LG