Dostupni linkovi

Vlada Pakistana hoće da sudi Mušarafu zbog izdaje


Pakistanska vlada planira da sudi bivšem predsedniku Pervezu Mušarafu zbog izdaje, rekao je u nedelju ministar unutrašnjih poslova Čodri Nisar Ali Han.

Han je pojasnio da će vlada protiv Mušarafa pokrenuti sudski proces, na osnovu člana 6 Ustava, jer je 2007. proglasio vanredno stanje i opozvao ustav.

Prema njegovim rečima, vlada će u ponedeljak poslati pismo Vrhovnom sudu u kome će tražiti da protiv Mušarafa, koji je bio i glavni komandant vojske, bude pokrenut proces zbog izdaje.

Mušaraf će biti prvi vojni lider kome će se suditi zbog izdaje u zemlji koja je u 66-godišnjoj istoriji imala tri vojna udara, navodi Beta. Ukoliko bude osuđen, preti mu doživotni zatvor ili smrtna kazna.

General Mušaraf (70), došao je na vlast 1999. godine u vojnom puču. Vladao je Pakistanom skoro čitavu deceniju, pre no što je 2008. godine praktično zbačen. Ubrzo potom je popbegao u inostranstvo, a vratio se marta ove godine sa namerom da se kandiduje za izbore, ali je odmah pritvoren, a sud mu je doživotno zabranio da se kandiduje na javne funkcije.
XS
SM
MD
LG