Dostupni linkovi

Islamistička koalicija u Egiptu pozvala na dijalog


Islamistčka koalicija pod okriljem Muslimanske braće, bratstva bivšeg predsjednika Muhameda Mursija, pozvala je u subotu na "dijalog" kako bi se "izašlo" iz političke krize, ali nije izričito zatražila povratak na vlast predsjednika kojeg je svrgnula vojska.

Koalicija, koja osuđuje državni udar i odbija priznati nove vlasti koje je postavila vojska, "poziva sve revolucionarne snage, političke stranke i patriotske ličnosti da započnu dijalog kako bi se izašlo iz aktuelne krize", navodi se u saopćenju.

Nakon udara na jedinog predsjednika zemlje izabranog demokratski, prijelazna vlada vodi neumoljivu represiju protiv njegovih pristalica.

Više od hiljadu ljudi, većinom pro-Mursijevih pristalica, izgubilo je život od polovine augusta dok su hiljade islamista uhapšene, među kojim skoro svi lideri Muslimanske braće.

Koalicija, koja i dalje organizira demonstracije svake sedmice uprkos žestokoj represiji, propovijeda "miroljubivu opoziciju" i poziva na "prekid prolijevanja krvi" i obustavljanje "kampanje mržnje u medijima".

Prije početka dijaloga, ona traži oslobađanje zatvorenika i ponovno otvaranje islamističklih medija zatvorenih nakon Mursijevog svrgavanja i hapšenja 3. jula.

Vraćanje Mursija na vlast, koje se obično postavlja kao uvjet pregovorima, ovaj put se spominje na zaobilazan način.

Koalicija traži "vraćanje ustavnoj legitimnosti i demokratskom procesu koji uključuje sve političke pokrete, tako da ni jedan ne monopolizira proces ili bude isključen iz njega".
XS
SM
MD
LG