Dostupni linkovi

U samobilačkom napadu u Kabulu šestro mrtvih


Šest osoba je ubijeno u subotu u napadu u Kabulu blizu mjesta na kojem će se iduće sedmice održati nacionalni razgovori o produženju američkog vojnog prisustva u zemlji poslije 2014. godine - saopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Ministarstvo odbrane je saopćilo da je "samoubica aktivirao eksploziv u automobilu pored oklopnih vozila afganistanske vojske" koji su osiguravali zonu u kojoj će se održati skupština Loya Jirga.

Ova velika tradiconalna skupština, koja počinje u četvrtak i trajat će do nedjelje, okupit će 2.500 predstavnika afganistanskog društva koji će se izjasniti o bilateralnom sigurnosnom sporazumu, o kojem već mjesecima pregovaraju Washington i Kabul.

Ovaj sporazum treba da precizira uvjete za američku prisutnost u zemlji po završetku borbene misije NATO-a krajem 2014., broj baza i vojnika kao i status vojnika.

Trenutno, niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali su samoubilački napadi dio oružja talibanskih pobunjenika koji se nakon svrgavanja s vlasti 2001. godine bore protiv afganistanske vlade i međunarodnih snaga NATO-a.

Pobunjenici su saopćili ove sedmice da Loyu Lirgu smatraju "farsom" i upozorili njene učesnike da će biti "kažnjeni" ako sporazum bude odobren.
XS
SM
MD
LG