Dostupni linkovi

Kameron prijeti nezavinsom istragom o Šri Lanki


Britanski premijer Dejvid Kameron zaprijetio je da će vršiti pritisak za pokretanje nezavisne međunarodne istrage o optužbama za ratne zločine počinjene u posljednjim sedmica građanskog rata u Šri Lanki, ukoliko Kolombo do marta 2014. godine ne pokrene sopstvenu istragu.

Kameron je tokom samita zemalja Komonvelta u Kolombu bio najglasniji kritičar kršenja ljudskih prava u Šri Lanki. "Biću jasan - ukoliko istraga ne bude okončana do marta, onda ću iskoristiti svoj položaj u Savjetu za ljudska prava UN za rad sa Komisijom UN za ljudska prava i pozvati na punu, pouzdanu i nezavisnu međunarodnu istragu", rekao je Kameron novinarima.

U martu će biti održan sastanak Komisije za ljudska prava UN na kojem će biti izvršena procjena napretka Šri Lanke u rješavanju pitanja kršenja ljudskih prava, uključujući optužbe za ratne zločine.

Šri Lanka je ranije odbijala nesmetan pristup UN u bivše zone sukoba. Vojska Šri Lanke 2009. godine slomila je otpor pobunjenih Tamilskih tigrova.

Prema navodima komisije UN, oko 300.000 civila ostalo je blokirano na uskoj plaži tokom sukoba i, prema pretpostavkama, poginulo je oko 40.000 osoba koje nisu nosile oružje.

Komisija UN ističe da su obje strane počinile zločine, ali da je najveći broj žrtava stradao u artiljerijskim udarima vojske.
XS
SM
MD
LG