Dostupni linkovi

Svjetski mediji traže mjere Savjeta bezbjednosti


Neke od najvećih medijskih organizacija zatražile su od Savjeta bezbjednosti UN da preduzme mjere povodom ubistava novinara u zonama sukoba.

Medijske organizacije, među kojima je britanski "BBC", australijski "ABC" i japanski "NHK", ističu da opasnosti sa kojima se novinari suočavaju otežavaju tačno izvještavanje iz pojedinih dijelova svijeta.

"Sve jače nasilje i zastrašivanje novinara znači da je ugrožen rad međunarodnih medija. Duboko smo zabrinuti jer je u nekim dijelovima svijeta sve obimnije i intenzivnije nasilje i prijetnje protiv novinara", ističu u saopštenju medijske kuće.

Saopštenje je objavljeno i u ime Medijskog odbora SAD, francuskog "Medija Mond", holandske "Radio-Holandije" i njemačkog "Dojče vele".

U saopštenju se podsjeća na ovogodišnja stradanja novinara u Maliju, Egiptu, Siriji, Somaliji, Pakistanu i Meksiku, te na povećanje broja hapšenja i nasilja prema medijskim radnicima u Jemenu.

U rezoluciji 1738 Savjeta bezbjednosti UN navodi se da novinare u zonama sukoba treba tretirati kao civile i da bi napadi na njih mogli biti smatrani ratnim zločinom.

Medijske kuće izrazile su strahovanje da rezolucija UN, donesena 2006. godine, "nije dovela do poboljšanja situacije".

"Tražimo od Savjeta bezbjednosti UN da budu agilniji u skretanju pažnje svijeta na ovaj problem, posebno u slučaju imuniteta napadača na novinare i medijske radnike. U previše slučajeva novinari su žrtve, a vlade čine vrlo malo ili ništa u rasvjetljavanju napada", zaključeno je u saopštenju.
XS
SM
MD
LG