Dostupni linkovi

Najmanje sedam mrtvih u sukobima šiita i sunita u Pakistanu


Najmanje sedam osoba je poginulo i tridesetak povrijeđeno u petak u Rawalpindiju u Pakistanu, u sukobima sunita i šiita za vrijeme proslave Ašure, važne vjerske proslave, saopćila je policija.

Sukobi su izbili kada je povorka šiitske muslimanske manjine prolazila blizu džamije u trenutku kada je sunitski imam obavljao molitvu pred svojim vjernicima, precizirali su zvaničnici.

- Ovo je razljutilo šiite koji su napali džamiju i zapalili prodavnice u blizini - rekao je novinskoj agenciji AFP Vasem Ahmed, visoki zvaničnik policije iz Rawalpindija, grada u susjedstvu sa pakistanskim glavnim gradom, Islamabadom.

Novinari AFP-a su vidjeli kako se udaraju palicama i bacaju kamenice, dvije strane koje su došle na proslavu najveće šiitske vjerske eremonije, koja obilježava smrt Huseina, unuka proroka Muhameda 680. godine.

Prema policijskim izvorima, čuli su se pucnji iz vatrenog oružja u toku sukoba.

- U sukobima je poginulo sedam osoba i povrijeđene 34 osobe - rekao je AFP-u Muhamad Šoaib, zvaničnik u bolnici u Rawalpindiju, gdje su prevezene žrtve.

- Međutim, zabrinuti smo da će se bilans još povećati - rekao je Muhamad Jasir, visoki zvaničnik lokalne policije.

Od početka godine, oko 400 šiita je poginulo u Pakistanu u sektaškim napadima koje su izvele ekstremističke sunitske grupe, što stvara bojazan od novog vala sukoba u toku Ašure koja se proslavlja dvije sedmice nakon što je američka bespilotna letjelica eliminirala šefa pakistanskih talibana Hakimulaha Mehsuda.

Pakistanske vlasti su pojačale sigurnost u velikim gradovima u zemlji prilikom proslava šiitske zajednice, koja predstavlja oko 20 posto stanovništva ove zemlje od 180 miliona stanovnika.
XS
SM
MD
LG