Dostupni linkovi

Bivši zaštićeni svedok pozvan u policiju


Pripadnici leskovačke policije uručili su poziv bivšem zaštićenom svedoku Tužilaštva za ratne zločine u Beogradu Slobodanu Stojanoviću da u petak 15. novembra u 13 sati dođe u policiju radi prikupljanja obaveštenja u svojstvu građana u predistražnom postupku za krivična dela ratni zločin - saopštio je za RSE Stojanović.

On je trebalo da svedoči o zlocinima pripadnika 37. odreda policije Srbije na Kosovu 1998. godine ali je, prema njegovoj tvrdnji našem Radiju, bez objašnjenja izbačen nakon nekoliko meseci iz programa zaštićenih svedoka. Stojanović je optužio Tužilaštvo da štiti pripradnike policije koji su činili zločine na Kosovu.

Zamenik Tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić demantovao je ove optužbe rekavši da je Stojanović sam izašao iz programa i da je svedočenje uslovljavao zahtevima da se zaposle članovi njegove porodice i da se on vrati na mesto načelnika policije Crna Trava.

Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo je u pisanoj izjavi našem Radiju potvrdila Stojanovićeve navode i demantovala tvrdnje zamenika tužioca.

Slobodan Stojanović je proveo jedno vreme kao pripadnik policije na Kosovu 1998. godine gde je, po njegovim tvrdnjama, bio svedok mnogih monstruoznih zločina nad albanskim civilima.

Kako saznaje RSE, salušanje Slobodana Stojanovića je deo pokrenutog predistražnog postupka o zločinima na Kosovu o kojima je bivši zaštićeni svedok javno govorio i u našem programu.

Tužilaštvo je njegove navode prosledilo i EULEKS-u.
XS
SM
MD
LG