Dostupni linkovi

Keri upozorava Kongres oko Irana


Američki državni sekretar Džon Keri (John Kerry) upozorio je Kongres da bi uvođenjem novih sankcija Iranu, dok međunarodni pregovarači rade na sporazumu s Teheranom koji bi ga sprečio da izgradi nuklearno oružje, mogla biti ugrožena istorijska prilika za sporazum s tom zemljom.

Keri je u sredu rekao da SAD i druge svetske sile stoje iza ponude koju su izneli iranskim pregovaračima u Ženevi prošle nedelje. Međutim, kako je upozorio, nova inicijativa američkih poslanika mogla bi da razbije koaliciju zemalja različitih interesa, među kojima Francuske, Rusije i Kine, i ugrozi mirno okončanje desetogodišnje napetosti zbog nuklearnog programa Irana.

Pregovori Irana i pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija) uz koje je i Nemačka su prekinuti u nedelju, a nastaviće se 20. novembra.

Svetske sile zabrinute su da Teheran pokušava da napravi nuklearno oružje, dok Iran insistira na tome da nuklerani program razvija isključivo za mirnu proizvodnju energije i medicinska istraživanja.
XS
SM
MD
LG