Dostupni linkovi

SAD: Sirijska opozicije dobrodošla



SAD su pozdravile odluku sirijske opozicije (Sirijske nacionalne koalicije) da učestvuje na prestojećoj mirovnoj konferenciji o Siriji u Ženevi.

To je značajan napredak u procesu organizovanja konferencije u Ženevi, čiji je cilj da se postigne zajednički dogovor dve delegacije koje pregovaraju o prelaznoj vladi sa punim izvršnim ovlašćenjima", izjavila je sinoć portparolka Stejt departmenta Džen Psaki.

Ona je takođe pozdravila prisustvo Kurdske nacionalne koalicije u okviru sirijske opozicione koalicije, čime se, kako je rekla, garantuje bolje predstavljanje raznih sirijskih grupa.

Generalna skupština Sirijske nacionalne koalicije je posle dva dana pregovora u Istanbulu objavila u ponedeljak da prihvata da učestvuje na mirovnim pregovorima u Ženevi pod uslovom da se sirijski predsednik Bašar al Asad odrekne svojih ovlašćenja i da bude isključen iz svake prelazne faze.

Opozicija takođe traži otvaranje humanitarnih koridora za dostavljanje pomoći Sirijcima i omogućavanje evakuacije civila, kao i oslobađanje zatvorenika.

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus takođe je juče pozdravio dogovor Sirijske nacionalne koalicije da učestvuje na konferenciji "Ženeva Dva" i ocenio da je to "važan korak napred" ka mogućem političkom rešenju sukoba u Siriji.
XS
SM
MD
LG