Dostupni linkovi

Osuđeni za mučenja civila u Dretelju


Kantonalni sud u Mostaru osudio je Miju Banovića na godinu i deset mjeseci, a Gojka Granića na godinu i po za zločine nad civilima počinjene u Dretelju kod Čapljine. Mijo Banović, bivši pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane proglašen je krivim da je tijekom srpnja, kolovoza i rujna 1993. godine nečovječno postupao prema civilima.

“Banović je civile tukao kundakom puške, drvenom palicom, lancem, šakama i nogama nanoseći im tako povrede po svim dijelovima tijela. Prisiljavao ih je da što duže goli leže na ugrijanom betonu kako bi zadobili opekotine, te da tako ležeći gledaju u sunce. Prisiljavao ih je da jedni drugima skaču na stomak i međusobno se tuku, uslijed čega su oštećeni trpili teške patnje”, kazao je predsjedavajući Sudskog vijeća Slavko Pavlović.

Gojko Granić, također bivši pripadnik Vojne policije, osuđen je za zlostavljanje dvojice civila. “Granić je s papirića kojeg je izvadio iz džepa pročitao ime Dizdarevog sina Azema, starog 14 godina, provocirajući tako reakciju oštećenog, pa ga je nakon što se oštećeni suzdržao počeo ispitivati za pušku koju je navodno imao i sakrio, udarajući ga snažno u stomak puškom zajedno s ostalim pripadnicima HVO-a”, zaključilo je Prvostupanjsko vijeće.

Obrazlažući presudu, sudac Pavlović je rekao da je olakšavajuća okolnost što su optuženi bili suizvršitelji zločina.
XS
SM
MD
LG