Dostupni linkovi

Bajatović: Obezbeđen novac za Južni tok


Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je danas da je projekat za početak izgradnje gasovoda Južni tok kroz Srbiju završen i da je obezbeđen novac za početak radova.

On je, gostujući na RTS-u, rekao da je u toku revizija glavnog projekta i da se ovih dana očekuje dobijanje lokacijske dozvole, koja mora da prethodi raspisivanju tendera za izvođača radova.

Bajatović je pojasnio da će se radovi izvoditi u četiri lota, Zaječar - Paraćin, Paraćin - Smederevo, Kovin - Vrbas, Vrbas - Bački Breg i dodao da je isprojektovana deonica do Hrvatske i trasa od Beograda prema Republici Srpskoj, a da se trenutno radi projekat južnog kraka prema Makedoniji.

Bajatović je rekao da je novac obezbeđen kreditom od 75 miliona evra koji je zasnovan na državnoj garanciji, a da će Rusi uložiti još toliko.

Takođe, kako je dodao, od sledeće godine od "Gasproma", "Srbijagas" očekuje kredit kakav su dali i Bugarskoj, od oko 175 miliona evra, tako da će u februaru, martu iduće godine imati za početak radova 500 miliona evra.

"Ostatak će biti projektno finansiranje od banaka, pre svega ruskih", rekao je Bajatović.
XS
SM
MD
LG