Dostupni linkovi

Miščević: Prva međuvladina konferencija 20.decembra


Šef pregovaračkog tima sa Evropskom unijom Tanja Miščević očekuje da prva međuvladina konferencija Srbije i EU bude održana 20. decembra.
Miščević za današnje Novosti navodi da Beograd pokušava da okupi što širi front u Evropskoj uniji da već krajem godine i formalno počnu politički pregovori sa Briselom.

"Veliki broj država je spreman da pomogne da se 20. decembra, neposredno pred katolički Božić zaista i održi prva međuvladina konferencija", rekla je ona posle posete Berlinu i Londonu.

Miščević će, već u utorak, sa ministrom bez portfelja zaduženim za EU Brankom Ružićem, nastaviti diplomatsku ofanzivu Srbije - razgovorima u Francuskoj, a zatim i u Italiji.

Na pitanje hoće li Srbija dobiti podršku dve ključne evropske države, Nemačke i Britanije, da pregovarački proces startuje već u decembru, ona kaže da "niko nije bio izričito protiv toga".

"Znamo šta su uslovi, koje je Evropski savet definisao još u junu, a razgovori koje sada vodimo prilika su da dođemo do što boljeg razumevanja evropskih partnera za poziciju Srbije i da se izborimo za što bolji pregovarački okvir. Naše ideje su dobro prihvaćene i odlučeno je da sada dalje radimo zajedno na tome", rekla je Miščević, podsetivši da je Srbiji potrebna ne podrška neke pojedinačne države, već saglasnost, partnerstvo i dobri odnosi sa svih 28 članica.
XS
SM
MD
LG