Dostupni linkovi

Uskok Antu Jelavića tereti za ratno profiterstvo


Uskok je pred splitskim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv bivšeg predsjednika HDZ-a BiH Ante Jelavića kojega tereti da je 1996. kao pomoćnik ministra obrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne donio odluku da se novcem hrvatskog Ministarstva obrane kupi stan u Splitu Ivici Rajiću, nekadašnjem zapovjedniku Druge operativne grupe HVO-a, prenosi FENA.

Nakon provedene istrage Jelavić je optužen za zlouporabu položaja i ovlasti, ali i ratno profiterstvo, objavio je Uskok na službenoj internetskoj stranici ne navodeći njegovo ime već samo inicijale, godište i dužnost koju je obavljao.

Uskok Jelavića tereti da je kao pomoćnik ministra 20. marta 1996. u Grudama (BiH) u vrijeme mirne reintegracije u Hrvatskoj, u namjeri da Rajiću omogući da se "nepripadno okoristi na teret proračuna Ministarstva obrane koji je, za vrijeme trajanja rata..., kao i poslije rata zbog neposredne opasnosti neovisnosti i teritorijalnom suverenitetu dviju država, u pretežitom dijelu financiran izravno sredstvima Ministarstva obrane RH" donio pisanu odluku da se za kupnju Rajićeva stana tvrtki iz Opuzena isplati više od 739 tisuća kuna.

Rajić je na taj način došao do stana u Splitu od preko 90 kvadratnih metara, tvrde u Uskoku.

Jelavić je, pak, na stranicama crne kronike ranije bio zbog otmice, ali i navodnih zloupotreba u Hercegovačkoj banci i pronevjere proračunskog novca što je iz Hrvatske stizao za Hrvate u BiH.

Prvostepenom odlukom osuđen je na 10 godina zatvora koje nije služio jer se sklonio u Hrvatsku, a prizivno vijeće poništilo je tu presudu i naložilo novo suđenje, koje nikada nije nastavljeno.
XS
SM
MD
LG