Dostupni linkovi

U Sloveniji ove sedmice glasanje o povjerenju vladi


Slovenska premijerka Alemka Bratušek najavila je danas, govoreći na početku zasjedanja parlamenta, da će uz prihvaćanje proračuna za iduću godinu, o čemu će se parlament izjašnjavati u četvrtak, vezati i glasanje o povjerenju svojoj vladi.

Vezujući glasanje o povjerenju uz izglasavanje proračuna, koji predviđa prihode od 9,6 i rashode od 9,6 milijardi eura te proračunski deficit od 2,9 posto BDP-a, slovenska premijerka nastoji ojačati položaj svoje četverostranačke koalicije, u uvjetima u kojima se u državi nastavljaju produžena ekonomska kriza i recesija, uz očekivani pad BDP-a od oko 2,5 posto u ovoj i oko 0,8 posto u idućoj godini.

Najavljujući glasanje o povjerenju za četvrtak Bratušek je rekla da Sloveniju i njenu vladu čekaju teške odluke i da je sama svjesna teškoće situacije u kojoj se nalazi zemlja, ali da država u sadašnjem trenutku treba političku stabilnost.

Iako je ekonomija u padu, pad BDP-a smanjen je u odnosu na početak godine, kada je BDP u prva tri mjeseca pao za čak 4,5 posto, a njena vlada donijela je niz mjera usmjerenih u smanjivanje nezaposlenosti, razduživanje poduzeća i sanaciju banaka te smanjenje javno-financijskog deficita, istakla je Bratušek, čija je vlada počela djelovati u martu ove godine.

Dodala je da je i u medijima, za razliku od početka godine, sve manje špekulacija kako će Slovenija za izlazak iz krize trebati međunarodnu financijsku pomoć te da je u Evropskoj uniji među njenim partnerima prisutno uvjerenje da će to biti sposobna učiniti sama.
XS
SM
MD
LG