Dostupni linkovi

HRW: Egipat proterao sirijske izbeglice


Egipatske vlasti su prvo pritvorile više od 1.500 izbeglica iz Sirije, među kojima ima Palestinaca i 250 dece, a zatim većinu naterale da napuste Egipat.

U saopštenju Hjuman jajts voča se navodi da su izbeglice zadržavane nedeljama, pa čak i mesecima, kao i da je među decom bilo i beba starih tek dva meseca, prenela je agencija AFP.

Većina izbeglica koje su pritvorene su pokušale da "migriraju u Evropu na čamcima u organizaciji švercera", a egipatske vlasti su pritom posebno loše tretirale Palestince koji su pobegli iz ratom opustošene Sirije, istakao je HRW.

Ta organizacija za ljudska prava je optužila egipatske vlasti da je te izbeglice "sprečila da potraže zaštitu" od agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice, UNHCR-a, i da im je naložila da napuste Egipat ili će u suprotnom morati da se suoče sa "neograničenim pritvorom".

"Egipatske vlasti su pritvorenim Palestincima poručili da im je jedina alternativa neograničenom pritvoru da odu u Liban, gde mogu legalno da uđu jedino uz 48-časovnu tranzitnu vizu ili da se vrate u ratom razorenu Siriju"", naveo je HRW i pozvao Kairo da odmah puste preostale izbeglice na slobodu i dopuste UNHCR da im pruži zaštitu na koju imaju pravo u skladu sa međunarodnim pravom.
XS
SM
MD
LG