Dostupni linkovi

Danas obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratuDan primirja u Prvom svetskom ratu biće obeležen danas u Srbiji odavanjem počasti svim žrtvama oružanih snaga, kao i civilima poginulim tokom tog sukoba.

Premijer Srbije Ivica Dačić će položiti venac i odati počast kraj Spomen-kosturnice branilaca Beograda, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić položiće lovorov venac na Grob neznanog junaka na Avali.

Predstavnici Skupštine grada Beograda položiće vence na Francuskom vojnom groblju, Spomen-kosturnicu ruskih vojnika iz Prvog svetskog rata i na Vojno groblje zemalja Komonvelta.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje u Prvom svetskom ratu. Primirje, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konacnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, obeležava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum.

Praznik je u Srbiji prvi put zvanično obeležen prošle godine, na osnovu izmena Zakona o državnim i drugim praznicima koje je Skupština Srbije usvojila krajem 2011. godine. U Srbiji je 11. novembar neradan dan.
XS
SM
MD
LG