Dostupni linkovi

Keri: Ne treba žuriti sa sporazumom sa Iranom


Džon Keri izjavio da SAD nisu ni "slepe", ni "glupe" u pregovorima s Iranom o njegovom nuklearnom programu, i rekao da nije za žurno postizanje sporazuma.

"Nismo slepi, a ne mislim ni da smo glupi", rekao je Keri u intervjuu za NBC iz Ženeve gde je prošle noći trodnevna runda pregovora završena neuspešno, ali će se pregovori nastaviti za desetak dana.

"Potpuno smo u stanju da procenimo da li postupamo u interesu naše zemlje i sveta, a posebno naših saveznika kao što su Izrael i zemlje Zaliva", rekao je Keri.

"Nema nikakve razlike" u stavovima vlade SAD i Izraela o Iranu, rekao je Keri odgovarajući na to što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu u više navrata kritikovao to što se SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina i Nemačka dogovaraju sa Iranom.

Predsednik Obama je "spreman da potpiše sporazum o bezbednosti naših saveznika u regionu", dodao je on i rekao: "Nastavićemo da ih
branimo, kao i do sada, od svih vrsta napada spolja".

Na ženevskom sastanku, sazvanom u atmosferi velikih očekivanja od novog predsednika Irana, tragalo se za dogovorom o nuklearnom programu Irana koji kaže da je taj program civilni, ali ne krije da ima i vojnu komponentu.
XS
SM
MD
LG