Dostupni linkovi

Izrael odbacuje mogući sporazum Irana i velikih sila


Izrael "u potpunosti odbacuje" sporazum o iranskom nuklearnom programu između Irana i velikih sila o kojem se razgovara u subotu u Ženevi, izjavio je agenciji AFP visoki izraelski zvaničnik.

- Izrael odbija potpuno sporazum koji se nazire između Irana i velikih sila i neće ga se pridržavati - izjavio je ovaj zvaničnik, koji je želio ostati neimenovan.

I pored napretka u razgovorima u Ženevi između Teherana i grupe "5+1" (Sjedinjene Američke Države, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka) neizbježnost sporazuma, spomenutog u petak, u subotu se čini neizvjesnim, uglavnom zbog francuskih primjedbi.

- Ako se pribjegne ovom sporazumu, Iran će zaključiti posao stoljeća, a Zapad jedan vrlo loš posao: Iran će iskoristiti značajno ublažavanje sankcija, a da ne napravi nijedan stvarni ustupak u svom nukleranom programu, da se dokopa nuklearnog oružja - rekao je izraelski zvaničnik.

Nakon susreta u petak s državnim tajnikom Sjedinjenih Američkih Država Johnom Kerryjem, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je rekao da je sporazum o kojem se raspravlja "vrlo loš".
XS
SM
MD
LG