Dostupni linkovi

Fabijus: Nema garancije za uspjeh razgovora u Ženevi


Francuska je danas saopštila da se sa sigurnošću ne može tvrditi da će biti postignut veći uspjeh na razgovorima, koji se trenutno vode u Ženevi između predstavnika šest svjetskih sila i Irana, jer postoje neslaganja o predloženom tekstu preliminarnog sporazuma.

Predstavnici Irana i šest svjetskih sila treći dan zaredom vode pregovore o spornoj namjeni nuklearnog programa Teherana. Zapad sumnja da Iran pod okriljem civilnog nuklearnog programa pokušava da proizvede atomsko naoružanje, što Teheran negira.

Šef francuske diplomatije Loren Fabijus naglasio je da se "ne može sa sigurnošću tvrditi da se razgovori mogu zaključiti te da Pariz neće prihvatiti nikakav dogovor za naivne".

Prema njegovim riječima, među najspornijim tačkama je zahtjev Pariza da Teheran tokom pregovora obustavi operacije reaktora Arak, te da su se pojavila i pitanja o iranskim zalihama uranijuma obogaćenog do 20 odsto.

Francuska je i ranije prema Iranu zauzimala oštriji stav od ostalih zemalja učesnica pregovora, a iranski ministar inostranih poslova Muhamed Džavad Zarif optužio je Pariz da je u razgovorima beskompromisniji od SAD.

Razgovori u Ženevi izazvali su uznemirenost Izraela, čiji premijer Benjamin Netanjahu ističe da jevrejska država "u potpunosti odbacuje" dogovor sa Iranom.

Fabijus je dodao da se moraju uzeti u obzir bezbjednosne zabrinutosti Izraela i svih zemalja u regionu.

"Jasno je da smo mi za dogovor. Ali dogovor mora biti ozbiljan i pouzdan. Preliminarnim tekstom postignut je napredak ali nedovoljan", zaključio je Fabijus.
XS
SM
MD
LG