Dostupni linkovi

U Vijetnamu masovna evakuacija pred udarom tajfuna


U Vijetnamu je u subotu počela evakuiše više od 100.000 stanovnika iz područja koja će se naći na udaru super tajfuna Haiyan, koji je prethodno na Filipinima usmrtio više od 100 osoba.

Haiyan, jedan od najjačih ikada zabilježenih tajfuna, pogodio je Filipine u petak uz udare vetra od oko 315 kilometara na sat, a do centralnog Vijetnama će, kako se očekuje, doći rano sutra.

Kako su javili državni mediji u Vijetnamu, vlasti su počele da masovno evakuišu ljude iz centralnih provincija Danang i Kvang Ngai, prenosi agencija AFP.

Mnoge škole u oblastima koje će, kako se pretpostavlja, biti pogođene, zatvorene su, a ljudi iz ugroženih nižih priobalnih sela privremeno su smješteni u skloništa u višim oblastima.

Iako se očekuje da će tajfun neznatno oslabiti dok ne dođe do Vijetnama, i dalje se smatra super tajfunom koji bi mogao da nanese veliku štetu.

Vlasti su pozvale vijetnamske brodove da se vrate do obale, a hidroelektranama je naloženo da pojačaju sigurnosne mjere, dok je nacionalna aviokompanija Vietnam Air poručila putnicima da se pripreme za odgađanje ili otkazivanje letova u nedjelju, prenosi agencija Tanjug.
XS
SM
MD
LG