Dostupni linkovi

Sabor glasa o referendumu o braku


Hrvatski će sabor glasovati o prije raspravljenim točkama, među kojima i, kako se očekuje, o odluci da se za 1. prosinca raspiše referendum o ustavnom definiranju braka.

Građani će tako na zahtjev Građanske inicijative 'U ime obitelji', potkrijepljen s oko 700.000 potpisa, odlučivati žele li da se u Ustavu brak definira kao zajednica muškarca i žene.

Zastupnici će zasjedanje nastaviti raspravom o izvješćima o radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2011. i 2012. godinu, a glasovanje se, uobičajeno, očekuje oko podneva.

Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav prihvatio je amandmane HDZ-a na prijedlog Odluke o raspisivanju referenduma, po kojima će građani na referendumu odlučivati o samoj izmjeni Ustava, a ne samo o pokretanju ustavnih promjena, kako su to vladajući prije planirali.

Prihvaćen je i amandman prema kojem bi se definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene, u slučaju da građani potvrdno odgovore na referendumsko pitanje, unijela u članak Ustava kojim se štiti obitelj, kako su to tražili inicijatori referenduma.

Iako je nekoliko saborskih klubova tijekom rasprave iznijelo mišljenje kako bi Sabor trebao tražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, tome su se žestoko usprotivili i SDP i HDZ.
XS
SM
MD
LG