Dostupni linkovi

Izrael protiv predloga Irana


Izrael je apelovao na svetske sile da odbace ono što je nazvao ponudom Irana da delimično smanji svoj nuklearni program u zamenu za ublažavanje sankcija Zapada.

"Izrael je u poslednjih nekoliko sati saznao da će predlog biti iznet pred P5 plus jedan u Ženevi, na osnovu koga će Iran prestati svo obogaćivanje na 20 procenata i usporiti rad na reaktoru teške vode u Araku, a zauzvrat dobiti olakšanje sankacija," rekao je jedan anonimni zvaničnik AFP-u, dodavši da država misli da je to loš dogovor i oštro će mu se usprotiviti.

Takozvana grupa P5 plus jedan, koju čini pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačka, sastaće se sa iranskim timom u Ženevi u čevrtak i petak, u okviru najnovije runde pregovora obnovljenih nakon što je u junu izabran za predsednika Irana Hasan Rohani, koji se smatra umerenjakom.

"Izraelska procena je da je P5 plus 1 u poziciji jačine. Sankcije štete Iranu, Iran oseća pritisak i P5 plus 1 ima kapacitet da navede Iran da okonča svo obogaćivanje i prestane izgradnju postrojenja u Araku", rekao je izraelski zvaničnik.

U pomenutoj grupi su osim Nemačke, Velika Britanija, Kina, Francuska Rusija i SAD. Predstavnici tih zemalja su pregovorali godinama s Teheranom o nuklearnom programu za koji zapadne vlade sumnjaju da je pokriće za naoružavanje atomskom bombom. Iran je to više puta poricao, tvrdeći da je cilj proizvodnja struje.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG