Dostupni linkovi

Izrael protiv predloga Irana


Izrael je apelovao na svetske sile da odbace ono što je nazvao ponudom Irana da delimično smanji svoj nuklearni program u zamenu za ublažavanje sankcija Zapada.

"Izrael je u poslednjih nekoliko sati saznao da će predlog biti iznet pred P5 plus jedan u Ženevi, na osnovu koga će Iran prestati svo obogaćivanje na 20 procenata i usporiti rad na reaktoru teške vode u Araku, a zauzvrat dobiti olakšanje sankacija," rekao je jedan anonimni zvaničnik AFP-u, dodavši da država misli da je to loš dogovor i oštro će mu se usprotiviti.

Takozvana grupa P5 plus jedan, koju čini pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačka, sastaće se sa iranskim timom u Ženevi u čevrtak i petak, u okviru najnovije runde pregovora obnovljenih nakon što je u junu izabran za predsednika Irana Hasan Rohani, koji se smatra umerenjakom.

"Izraelska procena je da je P5 plus 1 u poziciji jačine. Sankcije štete Iranu, Iran oseća pritisak i P5 plus 1 ima kapacitet da navede Iran da okonča svo obogaćivanje i prestane izgradnju postrojenja u Araku", rekao je izraelski zvaničnik.

U pomenutoj grupi su osim Nemačke, Velika Britanija, Kina, Francuska Rusija i SAD. Predstavnici tih zemalja su pregovorali godinama s Teheranom o nuklearnom programu za koji zapadne vlade sumnjaju da je pokriće za naoružavanje atomskom bombom. Iran je to više puta poricao, tvrdeći da je cilj proizvodnja struje.
XS
SM
MD
LG