Dostupni linkovi

Ljubljana uputila notu Zagrebu zbog Ljubljanske banke


Slovenija je poslala Hrvatskoj diplomatsku notu u vezi sa problematikom bivše Ljubljanske banke, izražavajući razočaranost što sudski postupci protiv ove banke pred hrvatskim sudovima nisu zaustavljeni.

Notu je hrvatskoj Ambasadi u Ljubljani predao predstavnik slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova Tadej Rupel, koji je tokom prilikom izrazio razočaranost što Hrvatska još nije obezbijedila obustavu postupaka u vezi prenesenih depozita pred hrvatskim sudovima do konačnog rješenja tog pitanja.

"Slovenija je ratifikacijom pristupnog ugovora Hrvatske sa EU još u aprilu ispunila svoj dio obveza iz memoranduma o razumijevanju, dok Hrvatska to nije učinila, jer svi postupci protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima teku dalje", saopšteno je iz slovenačkog MIP-a.

Slovenija očekuje da će se problematika prenesenih deviznih uloga LJubljanske banke u Zagrebu rješavati u okviru sukcesije, a ne pred hrvatskim sudovima, kako i proizlazi iz memoranduma o razumijevanju.

"Za slovenačku stranu je neprihvatljiva interpretacija da Hrvatska memorandum nije prihvatila kao obvezujući dokument međunarodnog prava", navodi se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG