Dostupni linkovi

Žestoka pucnjava u glavnom libijskom gradu TripolijuŽestoka pucnjava iz oružja i protuzračnih raketnih bacača odjekivala je rano u utorak u glavnom libijskom gradu Tripoliju, prenosi Reuters. Prema policijskim izvorima bliskim vladi, sukob je izbio među policijom u istočnom dijelu grada.

Libija je tijekom protekle dvije godine suočena s kaosom i anarhijom, a vlada se trudi obuzdati policiju, različite bande i islamske radikale grupe u zemlji koja je preplavljena oružjem nakon protjerivanja i pogubljenja bivšeg lidera Moamera Gadafija.

Istočni dio Tripolija, Suq al-Juma, iz kojeg se čula dugotrajna pucnjava, bio je centar otpora protiv Gadafija i njegova režima. Neovisno od toga, nekoliko desetaka ljudi u ponedjeljak je prosvjedovalo u Bengaziju, gradu na istoku zemlje, buneći se protiv vala ubojstava i sve slabije sigurnosti.

Prosvjednici su zapalili gume u gradskoj luci i zahtijevali ostavke od vlade premijera Ali Zeidana, kao i od parlamenta.

Niz štrajkova i prosvjeda u kojem stanovništvo traži bolje plaće i veća politička prava smanjili su libijsku dobit od nafte, pa je vlada tako primorana potražiti i druge izvore prihoda.
XS
SM
MD
LG