Dostupni linkovi

Svetski jevrejski kongres ogorčen zbog Hortijeve biste u Budimpešti


Predsednik Svetskog jevrejskog kongresa Ronald Lauder ošto je u ponedeljak kritikovao otkrivanje biste u Budimpešti nacističkom zločincu Miklošu Hortiju, savezniku Adolfa Hitlera odogovornom za deportacije pola miliona Jevreja iz Mađarske.

"To je javno ismevanje istorije i ukazivanje počasti čoveku koji je uveo antijevrejske zakone 1938. godine, koji je bio saveznik Adolfa Hitlera pre i tokom Drugog svetskog rata i koji nije učinio ništa da spreči ubijanje mađarskih Jevreja", poručio je Lauder.

Bistu su u nedelju otkrili pripadnici ekstremnog desničarskog pokreta Jobik Martona Đenđešija. Ta stranka je inače treća po snazi u mađarskom parlamentu.

"Jobik je još jednom pokazao svoje pravo lice: to je antisemitska, fanatična i antidemokratska partija. Krajnje je vreme da Mađarska preduzme odlučne mere prema toj partiji i spreči veličanje onih koji su povezani sa najvećim masovnim zločinom svih vremena", navodi se u poruci Laudera, prenosi Beta.

Lider Svetskog jevrejskog kongresa pohvalio je postupak ljudi, njih oko 1.000, koji su juče u Budimpešti izašli da protestuju zbog otkrivanja biste Hortiju. On je, međutim, ukazao da neki mađarski političari ne žele da priznaju da postoji problem i da se s tim moraju hitno izboriti.
XS
SM
MD
LG