Dostupni linkovi

Bugarska: Plan za borbu protiv priliva izbeglica


Bugarska je u ponedeljak predstavila akcioni plan za borbu protiv velikog talasa izbeglica, prvenstveno iz Afrike.

Bugarska, inače najsiromašnija zemlja u okviru Evropske unije, primila je 8.763 ilegalnih imigranata od početka godine, dok je procenjeno da ta zemlja može da primi 5.000 imigranata, rekao je ministar unutrašnjih poslova Cvetlin Jovčev na konferenciji za novinare. Oko 60 odsto tih stranaca su Sirijci koji beže od građanskog rata u svojoj zemlji. Drugi dolaze iz severne Afrike i Avganistana, navodi se u statističkim podacima Bugarske.

"Agencija za izbeglice će se u roku od tri dana izjasniti o izbacivanju onih koji nemaju očiglednih razloga da traže humanitarni ili izbeglički status... Oni čiji dosijei zahtevaju dublje istraživanje biće smešteni u zatvorenim centrima koje neće moći slobodno da napuštaju", rekao je Jovčev, prenosi Beta.

Prema njegovim rečima, oni kojima je očigledno potrebna humanitarna pomoć kao što su majke i deca, biće smešteni tamo gde će moći slobodno da se kreću i njihovi dosijei će imati prednost. Najava novih pravila dolazi u trenutku napetosti u Bugarskoj, nakon što je jedan Alžirac u subotu nožem teško ranio jednu prodavačicu u Sofiji. Taj incident izvazvao je proteste nacionalista i žestoku medijsku kampanju protiv imigranata.

Jovčev je rekao da očekuje manji dolazak stranaca posle postavljanja ograde od 30 kilometara kod planinskog lanca Stranđa, preko kojeg ilegalno u tu zemlju ulazi 85 odsto stranaca iz Turske.
XS
SM
MD
LG