Dostupni linkovi

Otvaranje prve sinagoge u Crnoj Gori


U Podgorici će biti otvorena prva sinagoga u Crnoj Gori, čime će Jevreji poslije skoro pola milenijuma imati mesto za molitvu.

Sinagoga je smeštena u prostorijama Jevrejske zajednice u Podgorici, gde je odvojen adekvatan prostor za molitvu, saopšteno je iz te zajednice.

Jevrejska zajednica je od lokalnih vlasti Podgorice dobila parcelu za gradnju Sinagoge i kulturnog centra koji bi trebalo da budu otvoreni 2015. godine, dodaje se u saopštenju.

Jevreji u Crnoj Gori su se organizovali kao udruženje gradjana 2011. godine i ubrzo nakon osnivanja udruženje je preraslo u versku nacionalnu zajednicu, sa kojom je država ugovorom pre dve godine regulisala odnose.

Jevrejska zajednica u Crnoj Gori je vekovima prisutna na ovim prostorima i nekada je na teritoriji Crne Gore živelo oko 10.000 Jevreja dok ih je danas 300.

Zajednica je u prethodne dve godine, od osnivanja, primljena u relevantne, medjunarodne, jevrejske organizacije i udruženja, a sedišta dve značajne, medjunarodne, jevrejske organizacije za Balkan su u Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG