Dostupni linkovi

Bez severa Kosova glasalo 45,79 posto birača


Na Kosovu je do 19 časova glasalo 45,79 posto birača. U taj rezultat uključena je izlaznost na severu samo do 15 časova.

Predsednica Centralne izborne komisije, Valdete Daka, saopštila je na konferenciji za novinare da je CIK do sada dobio nekoliko primedbi o izbornom procesu i zahvalila se građanima na izlaznosti, kao i međunarodnoj zajednici.

Daka je saopštila da je u poslepodnevnim satima „grupa huligana ušla u nekoliko glasačkih centara u severnoj Mitrovici i teško ugrozila integritet izbornog procesa, i uplašila ostale koji su bili deo izbornog procesa u opštinama na severu“.

„Na taj način, oni su rizikovali bezbednost domaćeg i međunarodnog osoblja koje je radilo na organizaciji izbora u tom delu Kosova“, kazala je ona, i zatražila od domaćih sigurosnih institucija da omogući izbornom telu i OEBS-u da se izborni materijal prebaci u Centar za prebrojavanje glasova, čime će se utvrditi stanje o izbornom materijalu u tim opštinama.

Kosovo je okončalo ne tako lak proces, uzimajući u obzir organizaciju izbora po prvi put i u četiri opštine na severu Kosova, izjavila je Daka.
XS
SM
MD
LG