Dostupni linkovi

Poljska se oprostila od Mazovjeckog


Hiljade Poljaka su danas u špaliru duž ulica Varšave, uz poslednji aplauz, ispratile pogrebnu povorku Tadeuša Mazovjeckog.

Mazovjecki je prvi premijer Poljske posle pada komunista koji ih je čvrsto usmerio od Sovjetskog Saveza ka Zapadu.

Taj intelektualac, publicista, bio je savetnik pobunjenih radnika u Gdanjsku 1980. godine koji su na čelu s Lehom Valensom izvojevali prve nazvisne sindikate iza "gvozdene zavese" - Solidarnost, premijer na početku tranzicije Poljske od 1992. do 1995. godine. Bio je i izvestilac za ljudska prava u Jugoslaviji, poslednjih godina savetnik predsednika Poljske.

Umro je 28. oktobra u 87. godini, posle duže bolesti, a sahranjen je danas u porodičnu grobnicu u mestu Laski, kraj Varšave, uz pune vojne i državne počasti.

Na shranu je došao i šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, da podseti na ulogu Mazovjeckog na putu Poljske u Evropsku uniju i da zahvali za podršku koju je ujedinjena Evropa dobila od Mazovjeckog.

Poslednje "Zbogom!" Mazovjeckom oglasilo je pre podne najveće zvono u Poljskoj - "Zigmunt" u zamku Vavel u Krakovu, čiji se duboki zvuk čuje retko, samo u vreme najveće radosti i tuge, i na samo neke od crkvenih praznika.

Političari i mediji podsećaju, kao i Barozo, da je Mazovjecki, odbijajući da gleda nemoć medjunarodne zajednice posle masakra Muslimana u Srebrenici, demonstrativno podneo ostavku na funkciju izvestioca UN.
XS
SM
MD
LG