Dostupni linkovi

Mediji: I Izrael meta špijuniranja SAD


Izrael nije samo saveznik SAD, koji ima pristup američkim obaveštajnim podacima, već je i meta SAD špijuniranja, prenose danas izraelski mediji pisanje "Njujork tajmsa".

Izveštaj se poziva na dokumente koje je obelodanio Edvard Snouden i u njemu se opisuju bliske veze između Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) SAD i izraelske vojne obaveštajne jedinice 8200. Ta jedinica i NSA su razmenjivale informacije, ali Izrael zbog toga bio pošteđen špijuniranja.

"Njujork tajms" navodi da u dokumentima piše kako je NSA pratila "izraelske vojne mete visokog prioriteta", kao što su bespilotne letilice.

Još jedna izraelska vojna meta navedena u dokumentima je raketni sistem Blek sperou (Black sparrow) - raketa cilj, koja simulira balističku raketu na velikoj visini. Taj sistem je nedavno koristio Izrael u vreme vežbe antiraketne odbrane, dok su se SAD pripremale za moguću vojnu akciju u Siriji.

U poverljivim dokumenetima piše da su kontraobaveštajne operacije SAD strateški fokusirane protiv prioritetnih meta Kine, Rusije, Irana, Kube i Izraela.

U izveštaju "Njujork tajmsa" pominje se i špijuniranje svetskih lidera i da je jedna od meta takozvane Operacije drednot (Operation Dreadnought) bio iranski vrhovni vođa ajatolah Hamnei, a drugi generalni sekretar UN Ban Ki-mun.
XS
SM
MD
LG