Dostupni linkovi

Južna Koreja poziva Kima Džong-una


Predsednica Južne Koreje Park Geun-hje izjavila je da je spremna da se sretne sa severnokorejskim liderom Kim Džong-unom.

Park je u intervjuu francuskom "Figarou" rekla da je spremna sa susret s Kimom u bilo koje vreme, ali da to ne treba da budu "pregovori radi pregovora", već susret zasnovan na iskrenosti, prenela je danas južnokorejska agencija Jonhap.

"Spremni smo da pomognemo Severnoj Koreji", rekla je južnokorejska predsednica, ističući medjutim da Pjongjang živi u iluziji ukoliko smatra da može da obnovi privredu istovremeno jačajući raketni i nuklearni potencijal.

Odnosi Seula i Pjongjanga zahladili su ove godine posle trećeg severnokorejskog nuklearnog testiranja u februaru, pokazali znake otopljavanja ponovnim otvaranjem zajedničkog industrijskog kompleksa Kesong a potom ponovo zahladili nakon što je Severna Koreja jednostrano otkazala susret podeljenih porodica u septembru, podseća južnokorejska agencija.

Predsednica Južne Koreje u Pariz je doputovala u subotu u trodnevnu posetu, tokom koje će se sresti sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom, a nakon toga otputovaće u Veliku Britaniju i Belgiju
XS
SM
MD
LG