Dostupni linkovi

Brodosplit upošljava strane radnike


Vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak zatražio je od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje 4500 dozvola za strane radnike, objavili su u subotu mediji, na što iz Brodosplita odgovaraju kako je ta odluka donesena zbog predviđenog povećanja opsega posla, a potrebni radnici najprije će se pokušati pronaći na hrvatskom tržištu.

Na medijske kritike zbog toga što vlasnik splitskog škvera želi zaposliti tolike strane radnike u vrijeme kad je na hrvatskoj berzi rada registrirano više od 344.000 nezaposlenih, iz Brodosplitova Odjela za odnose s javnošću poručuju da bi zbog ugovorenih poslova kroz godinu dana brodogradilištu moglo nedostajati domaćih radnika iz određenih proizvodnih struka.

Brodosplit će potreban broj radnika pokušati pronaći prvenstveno na domaćem tržištu, međutim, u kontaktu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje utvrđeno je da će mu vjerojatno nedostajati određen broj domaće radne snage za potrebne poslove, pogotovo zavarivača i brusača.

Od 3.400 zaposlenih u brodogradilištu prije restrukturiranja, nove ugovore je potpisalo 2000 radnika, 56 radnika iz grupe zaštićene kategorije radnika je zadržalo stare ugovore, a na otkaznom roku je još oko 350 radnika.

Do smanjivanja broja radnika došlo je ponajviše zbog potrebe smanjivanja radnika u administraciji, ali i zato što za ostalim radnicima nije bilo potrebe zbog opsega posla, ističu u Brodosplitu.

Također podsjećaju da bi do kraja godine 1500 radnika trebalo imati ugovore o radu na neodređeno vrijeme, a najmanje 500 na određeno. Pritom su dosad za 2850 radnika isplaćene otpremnine u iznosu od 183 miliona kuna.
XS
SM
MD
LG